Just nu – fem frågor till Carl-Mikael Björk

Då och då hör jag av mig till någon i min närhet för att stämma av läget. Fem frågor om såväl det stora som det lilla i livet just nu.

Carl-Mikael Björk

Jag träffade Mikael när han började som frilanslärare på Moderskeppet för många år sedan. Han inspirerar mig genom att alltid utforska nya sätt att utrycka sig på – är det inte via videokurser eller improvisations­föreställningar så är det musik eller fotografi. Det var länge sedan vi sågs nu, men vi brevväxlar med varandra då och då när andan faller på. Det är otroligt fint. Brev är grejen!

Vad tänker du mycket på just nu?
Jag tänker mycket på den queera överlappningen mellan Wrestling och Drag. Sen ett år tillbaka följer jag dels en grupp wrestlingatleter, dels en grupp dragartister på två olika klubbar/scener i Malmö.

Genom mitt fotografi undersöker jag överlappningen, eller kanske mötet, mellan det hypermaskulina och det hyperfeminina. Jag funderar över hur drag och dragartister används som politiska slagträn medan wrestling flyger under radarn. Trots att båda uttrycken materialiseras i excentriska karaktärer, DIY-estetik, dramatiska narrativ, makeup och fantastiska kostymer, på ett vis som på många sätt liknar varandra.

Vad lär du dig just nu?
Jag tränar på att skriva. Och att skriva kontinuerligt. Jag vill lära mig bli bättre på att skriva för att tänka. Att skriva tillsammans med andra(s) texter. Att bygga på och ta spjärn mot andras tankar. För att mitt konstnärliga arbete ska få en fond eller ett sammanhang – något att brytas genom. Jag utmanas (och triggas av) av att ställa fotografiet, som artefakt och process, i dialog med filosofi, queerteori och kvantfysik.

Vad tittar/lyssnar/läser/spelar du just nu?

  • Nature’s Queer Performativity av Karen Barad.
  • Why Teaching Matters av Paul Farber och Dini Metro-Roland.
  • Text & Stil av Magnus Linton.

Vad skjuter du upp just nu?
Det är sällan jag skjuter upp saker. Tror jag. Men det finns mycket jag vill skriva, läsa, lyssna, spela, fotografera och träna. Det finns en handfull relationer jag vill underhålla.

Samtidigt behöver jag lönearbeta, organisera källarförrådet och bokföra. Olika saker prioriteras i olika perioder. Just nu var det längesen jag putsade fönster. Mycket längesen.

Vad vill du tipsa om?
Filosofiska rummet i P1 är nästan alltid härligt. Häromdagen lyssnade jag på avsnittet Kan du tänka dig? – bla om språkets roll för tänkandet.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *