Konsten att säga ”jag vet inte”

En av de klokaste saker en person kan säga är ”jag vet inte”.

Som ung (åtminstone yngre än vad jag är idag) hade jag väldigt svårt att säga just ”jag vet inte”. Jag tyckte att det var pinsamt och ville inte verka korkad. Om jag alltid hade svar på tal skulle jag framstå som mer intelligent. Så tänkte jag då.

Men att ge snabba svar går emot min natur. Jag behöver tänka för att ge bra svar som inte är ouppdaterade eller vanemässiga.

Jag har fått öva hårt på att säga ”jag vet inte”. Att jag inte vet betyder inte att jag aldrig kommer att veta. Jag vet bara inte just nu. Inte exakt den här sekunden. Men ge mig tio minuter eller en dag. Ge mig tid att tänka. Ge mig tid att ta reda på saker. Låt mig allra helst skriva ner svaret om det är möjligt. Att skriva är ett sätt för mig att tänka. Jag är mycket bättre i skrift än i prat.

På dagens digitala forum och i alla pågående flöden skulle ”jag vet inte” behöva yttras oftare än vad det gör. Diskussionerna sker nu nu nu och vi lockas att svara nu nu nu. Men det är faktiskt okej att säga ”jag hör dig, men jag vet ännu inte om jag håller med”. Allt är är inte svart eller vitt, ja eller nej, älska eller hata.

De gånger jag ger svar omedelbart har jag troligtvis redan gjort min läxa och vet svaret sedan tidigare. Jag har alltså tänkt på förhand. Jag vet.

Vid behov kan jag också ge svar på studs även om jag egentligen inte vet. Då försöker jag vara öppen med det. Ibland kan gårdagens kunskaper fortfarande gälla. Ibland inte. Ibland kan min magkänsla vara rätt. Ibland inte. Den som frågar får ta svaret för vad det är – snabbt och något ogenomtänkt.

Men det är ganska sällan det är sådan brådska. Vi inbillar oss att alla behöver svar precis just nu, helst igår. Så är inte fallet. Särskilt inte om ditt svar är viktigt, kanske till och med avgörande.

Det är ganska få av oss som vet allt på direkten. Att någon säger ”jag vet inte” med jämna mellanrum är ett gott tecken. Den personen är förmodligen rätt så klok.

Just nu – fem frågor till min morfar

Då och då hör jag av mig till någon i min närhet för att stämma av läget. Fem frågor om såväl det stora som det lilla i livet just nu.

I veckan besökte jag och Sven mina goa morföräldrar. Vi satt i skuggan under äppelträdet och när glassen var uppäten passade jag på att ställa fem frågor till morfar.

När jag var liten ansåg jag att morfar Kalle visste allt. Åtminstone visste han mycket mer än vad jag gjorde. Idag vet vi nog ungefär lika mycket, men om olika saker. Vi lär av varandra.

Vad längtar du till just nu?
Det jag har längtat efter händer nu – våren och det fina vädret. Äntligen kan jag vara ute i trådgården igen. Vinterhalvåret är väldigt långsamt och tråkigt, men nu kommer livet tillbaka!

Vad tittar du på och läser just nu?
Jag har tittat en hel del på skidtävlingar. Både nya och gamla, och särskilt med tjejerna som har varit helt otroliga. Det finns jättemycket klipp att se på YouTube.

Sen läser jag ju också. Dels får jag många böcker från min dotter Lotta och vi har även varit inne en del och lånat på biblioteket i stan. Jag tycker inte riktigt om det nya och moderna, utan föredrar äldre författare som Moa och Harry Martinsson, August Strindberg och Maria Lang.

Vad firade du senast?
Oj, det vet jag inte. När man kommer upp i åren firar man inte så mycket. 

Det mest positiva som hände nu senast var att det trots allt gick bra med mitt barnbarnsbarn Saga när hon var med om en olycka. Jag firade det kanske inte, men det kändes väldigt bra.

Sen åker vi på bingo varje vecka. Det är väl lite av ett firande. Man kommer ut och träffar folk, och många är i samma ålder som oss. De flesta har man inte sett på hela vintern, och man undrar såklart vilka som är kvar och vilka som inte är det. 

Vad skulle du äta idag om du fick önska precis vad som helst?
Vi brukar ofta köpa räkmacka och det är gott (Här inflikar mormor att hon är trött på räkor). Annars hade jag nog önskat färsk fisk, för det finns ju knappt att köpa här i affärerna längre. Jag kommer aldrig att glömma när vi var på Mannerströms krog i Göteborg och åt torsk. Det var riktigt bra.

Vad vill du tipsa om just nu? 
Att vara positiv. Man ska inte se så negativt på allt i livet, det finns jävligt mycket positivt också. Det mesta fixar sig!

4/5 2024

Inom loppet av en vecka har jag hunnit känna alla känslor på jorden. 
Fullkomlig glädje och lycka under en vigsel. 
Fullkomlig rädsla och oro efter en olycka. 
Fullkomlig sorg och förtvivlan över ett liv som har slocknat. 
Och där ibland tusen andra små och stora känslor. 
Det är omtumlande. 
Nästan så att jag inte mäktar med. 
Men att få känna så många känslor är ett kvitto på ett rikt liv. 
Tänk att jag har så många betydelsefulla individer i min närhet som får alla känslorna att kännas.

Glimtar från Köpenhamn

Sven och jag hade inte varit utomlands tillsammans på åtta år. Det var hög tid och således tog vi tåget ner till kontinenten för att njuta av… Köpenhamn! Precis lagom svårighetsgrad när man är ringrostig på att resa.

Varför inte dela några glimtar och tillhörande tips. Varsågod. Vi börjar tills sängs på SP34 och slutar någonstans bland bollar på en bänk, en köttmatta och färgglad keramik.

Ruby. Fulländade cocktails i flott men avspänd lägenhetsmiljö. De har sina egna ”hopakok” men kan också sina klassiker. Vi njöt av de senare i form av Daquiri och Sidecar. Det är smart att boka bord i förväg eftersom stället är poppis.

Høst. Betyder inte höst utan skörda. Det lärde jag mig nu. Nåväl. Här får serveras du nordiska smaker i lika nordisk atmosfär. Det är ljust, luftigt och grönt på ovanvåningen och mysmurrigt på källarplan. Köttet smälte i munnen, vinet rann lätt ner i strupen och blomkålen på hyllan bredvid oss såg ut som konserverade hjärnor.

Reffen. Ute på Refshaleøen har man byggt upp en überhärlig mat- och dryckesvärld av containrar, skjul och små bussar. Beställ något från en av de många luckorna med Street Food och stråla samman med ditt resesällskap vid ett bord på ”sandstranden”.

Balderdash. Trångt och hyggeligt cocktailplejs med finess. Här gillade man att spraya parfym såväl på drinken som på gästen.

Barabba. Rena italienska smaker och avslappnad stämning. Jag älskade kaninraviolin. Signaturrätten är annars en välsvarvad boll med spagetti toppad med kaviar. Och smör. Mycket smööör.

Rundetårn. Gå upp och ner för utsikt över stan samt upplev lite utställning i bibliotekssalen. Vi såg Generation WHY.

Torvehallerne. En klassiker. Så mycket gott. Varför kan inte Jönköping ha något liknande? Varför?!

Studio Arhoj. Lekfull keramik. Du vill ha typ allt. Och så kan du se hur de arbetar bland drejskivor och ugnar.

Tack Köpenhamn. Vi ses.

28/3 2024

Äntligen har den nya Ronja-serien premiär på Netflix, och ikväll ska Svens syskonbarn komma hit och se de två första avsnitten tillsammans med oss. Peppen är hög. Myset kommer vara mysigt.

Jag minns när jag själv såg 1984-versionen hemma i soffan hos min dagmamma. Grådvärgarna gjorde mig fullkomligt livrädd. Dagmammans dotter fick hålla om mig. Kanske är det jag som får hålla om ikväll.

Men först ska jag ut och vårskrika.

Kagi – att betala för mina sökningar på internet

Det är ett faktum: sökmotorn Google har i flera år varit så gott som oanvändbar. Trist för oss som söker efter innehåll på internet varje dag. En sökmotor är ju trots allt ett fundamentalt verktyg för att ta sig fram på och uppleva webben.

Sökresultaten på Google domineras först och främst av annonser, men också av några få återkommande stora webbplatser. Dessa stora webbplatser har en enda uppgift: att synas på förstasidan på Google och tjäna pengar när du klickar på just deras länk. De är desto mindre intresserade av att skapa bra innehåll.

Sällan infrias devisen ”sök och du skall finna”. Istället måste du vada genom ett hav av skit. Varje sökning framställer det som att internet är fullt av dåligt, likriktat och opersonligt innehåll. Det är förstås inte sant, men det är det som du serveras.

Trots det så googlar vi vidare. Vi vet ju inget annat. Att söka på internet är att googla. Finns det ens något annat alternativ?

Google arbetar naturligtvis hårt på att du ska fortsätta att googla, trots att de nuförtiden erbjuder en trasig sökmotor som inte på något sätt är anpassad för dig som söker. Deras tjänst är lättåtkomlig eftersom den är din förvalda sökmotor i webbläsaren. Och framförallt är den ”gratis” – du betalar bara genom att ge upp all data om dina sökningar.

Vad är grejen med Kagi?

Jag hade ledsnat på Google för länge sedan, när Sven visade mig Kagi – en sökmotor som du betalar 10 dollar* i månaden för att använda. Och ja, Kagi kostar lite kosing, men Google och Kagi är ta mig tusan som natt och dag. Jag blir på riktigt glad av att söka på internet igen.

Jag

 • ser inga annonser
 • slipper skitsidorna utan faktiskt innehåll
 • får oftare upp bloggar och personliga webbplatser
 • delar inte min data
 • hittar snabbt vad jag söker efter.

Dessutom kan jag

 • ställa in att vissa webbplatser ska rankas högre än andra
 • enkelt söka uteslutande i exempelvis forum, på bloggar eller i poddar
 • exkludera utvalda webbplatser från mina sökningar.

Vi får vad vi betalar för

Jag fattar förstås att de flesta inte kommer vilja betala för att använda en sökmotor. Vi har vant oss vid att det ska vara ”gratis” och då får vi tyvärr inget bättre än Google i dagsläget.

Men jag vill lyfta att det faktiskt finns alternativ för dig som har tröttnat på sopig sök. Du kan prova Kagi gratis för dina 100 första sökningar. Det bästa är att testa själv för att se skillnaden. Vad händer om du gör samma sökningar på Kagi och Google?

Slut på meddelandet. Eller nej! Lyssna på min och Svens podcast Hej (resten av) internet! om du vill utforska mer av internet än det du tar del av idag (typ sociala medier).

* Du kan även betala 5 dollar i månaden, men begränsas då till 300 sökningar per månad. Det taket slår jag själv i ganska snabbt.

När våren ligger framför en

Vi tog årets första trappkaffe idag. Termometern visar 12 grader och det är torrare än väntat här i stugan. Gässen klyver de grå molnen i omgångar och överröstar kvittret i träden.

Jag sätter fötterna i de blå stövlarna som är ett par storlekar för stora. Ingen vet vems de är. Alla tror att de är någon annans. De är inte mina, det vet jag säkert. Jag stövlar bokstavligen iväg på en kort runda för att kika efter vårtecken. Finner snödroppar och bäckporl.

Nu ligger våren framför en. Precis där. Jag ser den faktiskt. Och jag ser fram emot att

 • kratta bort höstlöven från gräsmattan tills armarna värker
 • klyva vedklabbar medan solen fräknar näsan
 • sätta frö i jorden och vattna den med sjövatten
 • ta ett uppfriskande dopp med min svettiga kropp
 • ha hela familjen samlad för en långhelg
 • grilla många korvar över eldpannan och dricka Pucko till
 • öppna sovrumsfönstret på vid gavel
 • visa min brorsdotter allt som vaknar till liv
 • ställa ut det lilla biblioteket för tredje året i rad
 • plocka grenar i naturen och låt dem slå ut inomhus
 • gå timmar i Tiveden över berghäll och bredvid sjö
 • käka gubbröra på rågbröd med en kall lager till
 • skriva på nästa novell på en vårstädad altan
 • hänga ut tvätten på tork i ljummen vind
 • flytta ut gymträningen till bryggan
 • koka rabarberkräm på de första späda stjälkarna
 • ta ännu fler koppar trappkaffe.