Att vara indieförfattare och egenutgivare – den kluriga distributionen

När jag insåg att min första bok Arkiv för upphittade anteckningar faktiskt skulle bli klar ställdes jag inför ett beslut: skicka manuset till förlag eller ge ut boken själv?

Ganska direkt valde jag det sistnämnda. Dels för att jag inte hade lust att vänta i flera månader (eller år) på ett eventuellt ja, och dels för att jag ville utmana mig med att gå från idé till färdigtryckt bok på egen hand. Det innebar massor av skapande och lärande, men också att jag inte behövde tumma på min vision. Hej och hå, det vara bara att jobba på!

Den mindre uppenbara nackdelen

Den uppenbara nackdelen var förstås att jag inte skulle ha ett förlag i ryggen som kunde hjälpa mig att nå ut till en större grupp läsare. Det fick vara okej för stunden och den dörren är inte stängd. Jag kan ju ta manuset till ett förlag i framtiden om jag får lust.

Den inte lika uppenbara nackdelen är hur svårt det är att distribuera böcker.

På många sätt är det enklare än någonsin att ge ut sin egen bok tack vare tillgången till lättillgängliga verktyg och tjänster – allt från layoutprogram till tryckerier. Men att faktiskt få ut sin bok till bokhandlar och bibliotek är… knivigt.

I Sverige finns det som heter Bokinfo. När en bok registreras där kan bokhandlar och biblioteken hitta informationen om den och ta in den i sitt utbud. De allra flesta köper inte in böcker om de inte finns registrerade hos Bokinfo.

Jag skriver böcker vid sitt köksbord.

Dyrt och onödigt krångligt

Kruxet är att jag antingen måste använda en extern distributör, som tar in min bok i lager och därefter sköter registreringen till Bokinfo, eller så kan jag vara min egen distributör.

Det förstnämnda alternativet kostar en hel del pengar och som egenutgivare finns sällan några pengar alls att ta ifrån – pengar har redan lagts på att trycka upp alla böcker.

Provtryck av boken Arkiv för upphittade anteckningar.
Provtrycket av boken. En liten upplaga är inte gratis, så man vill inte att det blir fel.

Det andra alternativet kräver att jag har F-skatt. Att starta och driva eget företag innebär en hel del jobb och det vill jag helst inte göra förrän jag vet att det rullar på.

Därmed sitter jag fast litegrann. I nuläget kan jag inte finnas med mina böcker på Bokus, Adlibris eller på alla bibliotek runt om i landet. I sig gör det inte så mycket, så länge mina böcker når sina läsare. Jag tycker att det är roligt att sköta min egen försäljning och kan på så vis faktiskt tjäna några kronor per såld bok (ute i bokhandeln skulle boken antingen bli snordyr eller så skulle jag gå back).

Men det är lättare sagt än gjort att nå ut. Fy satan vad svårt det är. Men jag jobbar på det så fort tid och energi finnes.

Boken Fickor.

Du är en viktig del i kedjan

Jag blir alltid otroligt glad (ja, till och med lite tårögd) när du tipsar om min bok till nära och kära och främlingar. Det är ovärderligt för att jag ska nå ut. Min röst räcker en bit, men inte hela vägen.

Det här gäller såklart inte bara för mig och mina böcker, utan för alla indie-kreatörer. Att du delar deras verk vidare betyder mycket. Kanske mer än du tror.

Min önskan hade såklart varit att det kunde vara enklare med distribution av böcker, men det kommer nog inte hända i närtid. Vi får se vilka beslut jag måste ta framöver för egen del för att ha möjlighet att nå ut bredare.

Men oavsett hur det blir – jag är tacksam för att du sprider mina berättelser vidare. Som tips kring middagsbordet, i dina sociala medier, på jobbets intranät eller genom en lapp som du skjuter in under grannens dörr. Eller som en present till någon i din närhet.

Tack!

Magnus Dahl från podden Läs hårt! delar boken vidare i Threads. Hurra och tack!

Mer läsning: Spridda tankar kring utgivningen av mina böcker.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *