Chants of Sennaar, The Case of the Golden Idol och Return of the Obra Dinn

Det finns tre spel som har hittat hem lite extra i mitt hjärta (eller snarare i min hjärna) de senaste åren. Tre spel som vill att jag ska förklara ett skeende eller språk genom att iaktta och föra ett logiskt resonemang.

Vi kan börja med det senare – språket. Jag spelar just nu Chants of Sennaar. Iklädd rollen som en namn- och ansiktslös individ utforskar jag det vackra tornet, som på många vis kan liknas vid Babels torn, samtidigt som jag tar mig uppåt mot toppen. Vad som väntar där vet jag ännu inte.

På varje ny nivå möter jag ett nytt språk som jag inte behärskar, och måste genom att observera och lösa pussel förstå såväl ord som grammatik.

Från språk till skeenden. Förra sommaren klurade jag så hjärnan kokade i The Case of the Golden Idol. Tolv mord ska lösas genom att du likt en detektiv undersöker platser och ledtrådar som är frusna i tiden.

Vem är den misstänkte och vad hade hen för motiv? Framför dig vävs en historia kring en familj och framförallt den märkliga gyllene skulpturen.

Sist men inte minst. Sommaren dessförinnan upptäckte Sven och jag historien om ett skepp och dess besättning i Return of the Obra Dinn. Din uppgift är att kartlägga det mysterium som omger Obra Dinn. Vad hände där ute på havet? Varför driver skeppet in i hamn utan en enda levande människa ombord? Du börjar i slutet och slutar i början.

Alla tre spel har sina unika visuella uttryck och egna historier, men alla bygger på samma tillfredställande pusselläggande. Och alla tre kan med fördel spelas tillsammans med någon. Då blir det extra trevligt.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *