19/2 2024

Jag bakar sällan (eller i princip aldrig egentligen). Men idag hände det, och brödet blev saftigt, mjukt och tuggigt.

För en limpa behövs

  • 300 g valfria blandade nötter och frön*
  • 100 g valfri torkad frukt**
  • 2 dl rågmjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 5 dl filmjölk
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 1,5 tsk salt.
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka nötterna grovt och strimla de torkade frukterna.
  3. Rör ihop alla ingredienser i en stor bunke.
  4. Häll smeten i en avlång brödform (1,5-2 liter) med bakplåtspapper i. 
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 1/5 timme. Prova med sticka så att de känns torra och täck eventuellt brödet på slutet om det blir för mörkt.
  6. Ta brödet ur formen och låt svalna i en handduk.

Ät med rikligt med smör och ost och kanske en dutt marmelad.

* Jag hade i pumpakärnor, solrosfrön, naturella cashewnötter, mandlar och valnötter.
** Jag hade i torkade aprikoser.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *