Om att säga eller inte säga

Säg inte när du ska säga saker, säg inget när du inte har något att säga och säg för bövelen inte att du inte har något att säga.

Det här gäller dig som bloggar, skriver nyhetsbrev, poddar, vloggar eller postar i någon form i något flöde. Det är helt okej att vara tyst.

När jag var liten skrev jag dagbok i perioder. Jag var ganska dålig på att skriva kontinuerligt. Varje ny period inleddes entusiastisk med långa anteckningar varje dag. Men snart kom en dag då jag inte hade lust eller inte orkade att dela något. Eller så hade det inte hänt något värt att skriva om. Då skrev jag: Kära dagbok, idag har jag inget att skriva. Hej då!

Det kunde bli ganska många sådana sidor i min dagbok. Helt meningslöst. Vem brydde sig? Inte jag och sannerligen inte dagboken. De efterlevande som hittar mina gamla dagböcker kommer nog inte heller ha så stor nytta av de där sidorna (förutom ett första fniss). Jag kunde bara ha varit tyst.

Det här gäller även på webben:

  1. Säg inte när du ska säga saker. Om du inte är ett företag som tjänar pengar på att säga saker på webben och framförallt tar betalt för att leverera, behöver du inte ha ett påhittat schema. Det är bara löjligt.
  2. Säg inget när du inte har något att säga. Vi vadar alla genom ett oändligt hav av innehåll varje dag och mycket av det är skit. Skapa inte mer skit enbart för att du känner att du måste säga något.
  3. Säg för bövelen inte att du inte har något att säga. ”Kära läsare/lyssnare/tittare, idag har jag inget att säga. Hej då!” Bespara alla detta icke-innehåll som tar plats i våra inkorgar och flöden. De flesta bryr sig inte om att du inte har sagt något just idag. Var tyst, var lugn.

Jag faller själv dit ibland, så detta är lika mycket en påminnelse till mig själv som det är ett önskemål till dig.

Så, nu ska jag vara tyst en stund.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *