Uppdaterad 22 april 2024

Att ha för många pryttlar och pinaler är onödigt. Det gäller både fysiska och digitala saker, som kostar att köpa men också att underhålla när de krånglar eller går sönder.

Men med det sagt så använder jag såklart flera tekniska prylar och programvaror när jag skapar. Här nedan finns en lista över det mesta, för dig som är nyfiken. Jag vill poängterat att jag verkligen inte äger allt själv, utan har ynnesten att förses med bra verktyg i mitt arbete.

Ps. Flera programvaror har jag skapat kurser om på Moderskeppet. Jag länkar in dem för dig som vill lära dig.

Hårdvara

MacBook M1 Pro, 14 tum. Min dator. På denna gör jag allt från att skriva till att videoredigera och spela spel.

iPhone 11 Pro. Förutom att batteriet sjunger på sista versen duger den gott. Jag fotar och filmar ofta och gärna med den – kursklippbilder och prator framför kameran, men även vardagens små och stora händelser.

Sony α7 III. En riktigt trevlig kamera som både fotar och filmar proffsigt. När jag väl orkar att plocka fram den… Det sker allt mer sällan. Men jag älskar den.

2 stycken smartLav+. RØDEs trådlösa mygga som smidigt kopplas till mobilen eller systemkameran. De används när jag spelar in mig själv men också en samtalspartner eller intervjuperson.

Studiobricks ljudbås + BabyFace Pro ljudkort. På Moderskeppet har vi flera ljudbås för inspelning. De flesta är från Studiobricks och finns i olika storlekar – från enmansbås till större studios. De flesta är utrustade med ljudkortet BabyFace Pro samt diverse mikrofoner från RØDE.

I mitt arbete spelar jag in kurser och på fritiden nyttjar jag båsen till poddande och inläsning av mina egna berättelser.

RØDECaster Pro + 2 stycken PodMic. Det här är den podd-utrustning som jag och Sven använder när vi spelar in Hej (resten av) internet.

Det är väldigt skönt att slippa mecka med dator, sladdar och program när vi ska spela in. Allt sköts istället via RØDECastern och ljudfilerna sparas direkt på ett microSD-kort. Maskinen står dessutom alltid uppställd i en av våra studios på Moderskeppet. Det är bara att trycka på REC.

Kurstips: Planera podcast, Spela in podcast och Publicera podcast.

ReMarkable 2. Min läs- och skrivplatta som jag använder flitigt när jag ska korrekturläsa mina egna eller andras texter. På denna skissar jag också gärna på idéer och koncept.

Kobo Sage. Min andra läsplatta. Förutom att läsa på den testar jag även mina egna e-böcker, så att de ser bra ut och fungerar som de ska.

Mjukvara

Scrivener. Mitt dedikerade skrivprogram. Jag använder det varje dag för att skriva på större projekt, så som bok- och kursmanus.

Lightroom och Photoshop. Med dessa program hanterar jag mitt stora bildarkiv och redigerar mina bilder. Det allra mesta görs i Lightroom, men jag använder Photoshop för att bland annat göra mina bokomslag + massor av jobbgrejer förstås.

Kurstips: Kom igång med Lightroom (molnbaserat) samt Kom igång med Lightroom Classic.

Indesign med ett uppslag från inlagan av Arkiv för upphittade anteckningar.

InDesign. Här layoutar jag mina böcker och skapar tryckfärdiga PDFer.

Kurstips: Sätta bokomslag med InDesign.

Vellum. När jag ska generera mina e-böcker använder jag Vellum. Jag gillar program som är expert på en sak och gör den saken bra. Vellum är kanon!

Kurstips: E-bok med Vellum.

Adobe Express (tidigare kallat Adobe Spark). En smidig app för att göra allt från inbjudningar till webbgrafik. Det funkar även att använda direkt på webben via en dator.

Screenflow. Ett skärminspelningsprogram till Mac som går varmt när jag skapar kurser i olika programvaror. Jag använder det faktiskt till och med för att klippa vanlig video, eftersom det är så himla smidigt.

Kurstips: Skärminspelning med Screenflow.

Anteckningar. Det inbyggda anteckningsprogrammet i Mac och iPhone. Otroligt bra för strötexter, men också gemensamma anteckning. Jag och Sven samarbetar exempelvis kring poddinnehåll och nyhetsbrev i Anteckningar, och allt är hela tiden synkat med alla våra enheter.

Grammarly. Hjälper mig att skriva förståeligt och till och med korrekt på engelska.

Påminnelser. Mitt privata påminnelsesystem för att komma håg saker som jag ska göra. Precis som Anteckningar är det inbyggt i Mac och iPhone.

Things. Det påminnelsesystem jag använder i arbetet. Jag gillar att skilja på privat och arbete när det kommer till projektlistor med uppgifter. Att ha två olika program är därmed rätt skönt.

Kalendern. Också här standard i alla Macar och iPhones. Här ryms faktiskt både mina privata och jobbrelaterade händelser för att få en överblick.

Kurstips: Ordning och reda för kreativa.

Hindenburg. Jag har gått från Adobe Audition till Hindenburg för all typ av poddredigering. Audition är anpassat för ljud i många olika former, och dessutom ganska avancerat, medan Hindenburg är ett enklare verktyg för just podcasts och radio.

1Password. Här huserar alla mina (och jobbets) lösenord. Säkert och smidigt. Vem klarar sig ens utan en lösenordshanterare nu för tiden?

Bartender. En liten applikation för att styra vad som syns i menyn. Jag använder den framförallt för att skapa en renodlad meny inför inspelning av kursmaterial. Så att tittaren slipper att se och undra över alla konstiga ikoner. Det blir färre blickfång och mer pedagogiskt.

Utan Bartender.
Med Bartender.

Meeter. En liten applikation som påminner när jag har inbokade videomöten, och slungar mig rätt in i mötet oavsett var det sker. Appen skrapar nämligen automatiskt kalendern på videomöteslänkar.

Tjänster

WordPress. Denna sajt är byggd i WordPress. Jag har använt verktyget i snart 15 år!

Mailchimp. Den nyhetsbrevstjänst som jag skickar brev med i mitt ohemliga sällskap.

Buttondown. Den nyhetsbrevstjänst som jag och Sven skickar brevet En skräck, en sci-fi och en sak till med.

Kagi. En sökmotor som kostar en slant men som är mycket bättre än Google. Nyfiken? Läs mer om varför jag använder den.

Monday. Moderskeppets projekthanteringssystem i vilket vi planerar och samarbetar kring allt arbete som sker. Både små uppgifter och stora projekt.

Dropbox. Här lagrar och delar vi majoriteten av Moderskeppets filer.

Kurstips: Så funkar Dropbox.

Du kan alltid maila mig och ställa frågor eller tipsa om något smart.

Sanna Lund