Om mina bokomslag

Arkiv för upphittade anteckningar - Mjukpärm
Omslaget till boken Fickor av Sanna Lund

Det är drygt ett år sedan jag slog mig ner vid datorn för att skapa bokomslaget till Arkiv för upphittade anteckningar. Jag hade ingen aning om hur det skulle se ut. Inte en susning.

Skulle jag fotografera något själv? Kunde jag ha råd med en illustratör? Eller skulle jag kanske sätta samma ett montage av fria bilder..? Leka och experimentera i Photoshop? Klart att jag skulle det!

Jag befann mig plötsligt på Biodiversity Heritage Library – en gigantisk samling av gamla bilder, vilka numera är digitaliserade och även (i de flesta fall) Public Domain. Här fanns djur och växtlighet av alla dess slag. Massvis av material att plocka från för att skapa något unikt.

Public Domain (CC0 1.0) innebär att du får kopiera, ändra och publicera en bild fritt i både personligt och kommersiellt sammanhang – utan att be skaparen om lov. Det har helt enkelt gått så lång tid sedan bilden skapades att upphovsrätten numera har löpt ut.

Lager för lager till färdig omslagsbild

Nedan ser du hur mina omslag är uppbyggda i Photoshop. Låt oss börja med Arkiv för upphittade anteckningar.

Omslagsbilden består i grunden av fyra bildelement. Allt har mixats samman med hjälp av urklippsmasker och blandningslägen i Photoshop. Det behövdes inte en enda friläggning. Tur, eftersom det inte är min starka sida.

1. I en gammal bok med tecknade bilder av svampar fann jag detta organiska mönster. Det är som ett moln av mörker.
2. Jag införskaffade en enkel illustration av en arkivlåda, som jag tänkte modifiera för att få den att smälta in.
3. Ännu ett märkligt mönster från naturen. Med hjälp av en urklippsmask hamnade texturen enbart på lådformen, och inte över bakgrundsbilden.
4. Jag behövde plocka tillbaka lådans texturer igen. Framförallt för att det svarta hålet skulle synas. En kopia av bilden på lådan lades överst och blandades in med blandningsläget Mörkare färg.
5. I det sista steget fick arkivlådan en snygg finish tack vare en bild på wellpapp. Precis som tidigare användes en urklippsmask för att enbart påverka lådan. Blandningsläget Mörkare färg gjorde att texturen smälte in naturligt.

Pssst. Vill du lära dig Photoshop är våra kurser på Moderskeppet finemang. Mina kollegor är både underbara lärare och experter på alla verktyg. Så som lager, urklippsmasker och blandningslägen.

Vidare till novellan Fickor – en fristående historia i serien om arkivet för upphittade anteckningar. Arkivlådan fick bli det som tydligt binder samman de båda böckerna. Utöver lådan användes sex bildelement för att bygga upp omslagsbilden.

1. Ett tomt ark från en gammal bok som bakgrund.
2. Baksidan av ett vykort mixades in i bakgrundsbilden med blandningsläget Mörkare färg. Delar av kanten på vykortet maskades bort med en lagermask.
3. Ännu ett nött ark lades som ett lager i botten av omslagbilden. Tack vare blandningsläget Multiplicera smälte det in med resten av bakgrunden.
4. Lådan monterades på exakt samma plats som på Arkiv för upphittade anteckningar.
5. En bild av Förgätmigej lades som en textur på lådan med hjälp av en urklippsmask.
6. Jag behövde också här plocka tillbaka lite av lådans texturer. En kopia av bilden på lådan lades överst och blandades in med blandningsläget Mörkare färg.
7. Ett fotografi på en pappyta lades som en urklippsmask över lådformen, för snygg finish och för att råda bot på färgproblem.
8. Frilagda ben från en fågel var pricken över i. En låda med ben – varför inte?

Även novellerna i Arkiv för upphittade anteckningar har egna omslag. Alla är givetvis uppbyggda av vackra och många gånger märkliga bilder från Biodiversity Heritage Library.

Extra: Läs min artikel på Författarens verktyg om att hitta fotografier och illustrationer till din bok.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *