Kagi – att betala för mina sökningar på internet

Det är ett faktum: sökmotorn Google har i flera år varit så gott som oanvändbar. Trist för oss som söker efter innehåll på internet varje dag. En sökmotor är ju trots allt ett fundamentalt verktyg för att ta sig fram på och uppleva webben.

Sökresultaten på Google domineras först och främst av annonser, men också av några få återkommande stora webbplatser. Dessa stora webbplatser har en enda uppgift: att synas på förstasidan på Google och tjäna pengar när du klickar på just deras länk. De är desto mindre intresserade av att skapa bra innehåll.

Sällan infrias devisen ”sök och du skall finna”. Istället måste du vada genom ett hav av skit. Varje sökning framställer det som att internet är fullt av dåligt, likriktat och opersonligt innehåll. Det är förstås inte sant, men det är det som du serveras.

Trots det så googlar vi vidare. Vi vet ju inget annat. Att söka på internet är att googla. Finns det ens något annat alternativ?

Google arbetar naturligtvis hårt på att du ska fortsätta att googla, trots att de nuförtiden erbjuder en trasig sökmotor som inte på något sätt är anpassad för dig som söker. Deras tjänst är lättåtkomlig eftersom den är din förvalda sökmotor i webbläsaren. Och framförallt är den ”gratis” – du betalar bara genom att ge upp all data om dina sökningar.

Vad är grejen med Kagi?

Jag hade ledsnat på Google för länge sedan, när Sven visade mig Kagi – en sökmotor som du betalar 10 dollar* i månaden för att använda. Och ja, Kagi kostar lite kosing, men Google och Kagi är ta mig tusan som natt och dag. Jag blir på riktigt glad av att söka på internet igen.

Jag

  • ser inga annonser
  • slipper skitsidorna utan faktiskt innehåll
  • får oftare upp bloggar och personliga webbplatser
  • delar inte min data
  • hittar snabbt vad jag söker efter.

Dessutom kan jag

  • ställa in att vissa webbplatser ska rankas högre än andra
  • enkelt söka uteslutande i exempelvis forum, på bloggar eller i poddar
  • exkludera utvalda webbplatser från mina sökningar.

Vi får vad vi betalar för

Jag fattar förstås att de flesta inte kommer vilja betala för att använda en sökmotor. Vi har vant oss vid att det ska vara ”gratis” och då får vi tyvärr inget bättre än Google i dagsläget.

Men jag vill lyfta att det faktiskt finns alternativ för dig som har tröttnat på sopig sök. Du kan prova Kagi gratis för dina 100 första sökningar. Det bästa är att testa själv för att se skillnaden. Vad händer om du gör samma sökningar på Kagi och Google?

Slut på meddelandet. Eller nej! Lyssna på min och Svens podcast Hej (resten av) internet! om du vill utforska mer av internet än det du tar del av idag (typ sociala medier).

* Du kan även betala 5 dollar i månaden, men begränsas då till 300 sökningar per månad. Det taket slår jag själv i ganska snabbt.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *