Augusti 2023 | Vad, hur och var jag läste

Många av de böcker som jag har läst genom åren är kopplade till en plats. Inte alla, men många. Jag kan minnas en bok genom skogsvägen jag gick på, cafét jag satt på eller staden jag besökte medan jag läste (eller lyssnade). Jag kan erinra mig vad jag tänkte och kände, både om händelserna i boken, men också om livet. En plats, en stund, en bok.

Det här är vad, hur och var jag läste i augusti.

1 augusti – Monstrilio av Gerardo Sámano Córdova.
Som e-bok på trappan i Sommarbo.

Tusentals fröer singlade ner från björkarna och några av dem landade i kaffekoppen. Det kändes väldigt mycket som augusti.

I boken skar en mamma bort en bit av sin döda sons lunga. Hon förvarade den i en burk, matade den med kött och fick den att växa till ett monster. Det var början till en berättelse som handlar om hur olika vi människor sörjer, och om att kunna acceptera det som är och gå vidare.

5 augusti – Family Business av Jonathan Sims.
Som ljudbok. Också på trappan i Sommarbo.

Vi hittade en gammal gädda i frysen och förberedde kräftburarna inför kvällens fiske.

I boken började Diya Burman arbeta för familjeföretaget Slough & Sons, som städar upp efter de som nyligen har lämnat jordelivet. Vidriga fläckar från kroppssafter behövde skubbas bort med hjälp av starka kemikalier, och mitt i allt började Diya att se syner.

9 augusti – Looking Glass Sound av Catriona Ward.
Som ljudbok vid kaminen i stugan.

Utanför härjade stormen Hans och jag var riktigt trött på allt regn. Men mer skulle komma.

I boken tänkte Wilder Harlow tillbaka på en sommar för länge sedan. Sommaren då han mötte Nat och Harper. Samma sommar som en mördare härjade i det lilla kustsamhället där familjen stuga låg. Minnen blandas, förväxlas och förvanskas. Vad hände egentligen den där sommaren?

“Writers are monsters, really. We eat everything we see.” 

Från Looking Glass Sound

16 augusti – Mister Magic av Kirsten White.
Som ljudbok hemma i köket.

Jag skulle bjuda (en annan) Sanna på tian och ett bubbligt rosé mitt i veckan, samtidigt som jag var enormt trött efter de första arbetsdagarna. Vilken tur att man har vänner som man kan vara trött med.

I boken återförenades fem gamla barnskådisar 30 år efter att deras tv-show Mister Magic abrupt lades ner. En av dem hade inget minne alls av sina gamla vänner, tv-showen eller den mystiske Mister Magic.

18 augusti – Vargarna från evighetens skog av Karl Ove Knausgård.
Som e-bok på Talldungen.

Vi tog med oss efterrätten ut på gården och läste böcker tills det blev kyligt. Om några timmar skulle dimman lägga sig tät över Brösarps backar, och vi skulle vidare till The Norrmans Castle.

I boken hade Syvert Løyning just muckat och återvänt hem till sin mamma och lillebror, men också till arbetslöshetens kalla famn. Mitt i all monotoni började Syvert gräva i sin döde pappas förflutna. Varför kunde han ryska och vem tänkte han lämna sin familj för?

31 augusti – The Stand (Pestens tid) av Stephen King.
Som ljudbok i sängen.

46 timmar lång, varav de flesta timmarna har spenderats under täcket. Antingen för att inleda eftermiddagens lilla gubblur, eller nattens långa sömn.

I boken dog människor som flugor i pesten som spred sig genom USA, och resten av världen. I de överlevandes drömmar möttes de ibland av en gammal kvinna som skänkte tröst och ibland av en man av mörkret som utlovade våld. Pesten var bara början.

”The place where you made your stand never mattered. Only that you were there… and still on your feet.”

Från The Stand

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *