Jag bakar sällan (eller i princip aldrig egentligen). Men idag hände det, och brödet blev saftigt, mjukt och tuggigt.
För en limpa behövs
- 300 g valfria blandade nötter och frön*
- 100 g valfri torkad frukt**
- 2 dl rågmjöl
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 5 dl filmjölk
- 0,5 dl mörk sirap
- 1,5 tsk salt.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hacka nötterna grovt och strimla de torkade frukterna.
- Rör ihop alla ingredienser i en stor bunke.
- Häll smeten i en avlång brödform (1,5-2 liter) med bakplåtspapper i.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 1/2 timme. Prova med sticka så att de känns torra och täck eventuellt brödet på slutet om det blir för mörkt.
- Ta brödet ur formen och låt svalna i en handduk.
Ät med rikligt med smör och ost och kanske en dutt marmelad.
* Jag hade i pumpakärnor, solrosfrön, naturella cashewnötter, mandlar och valnötter.
** Jag hade i torkade aprikoser.