Mystiska, mörka och medryckande berättelser och radiodraman i din poddmaskin

Jag vaknar upp i svettiga lakan. Stirrar i taket och tycker mig se hur någonting växer där uppe. Ett stort näste i vilket någon bor. Min kropp är som förlamad och jag försöker blinka bort synen, men det där i taket försvinner inte. Det försvinner inte förrän jag har sträck ut min hand och väckt han som sover bredvid mig.

Flera nätter med liknande upplevelser har föregått denna, och flera följer. Svettiga lakan. Otäcka drömmar som sipprar in i verkligheten. Jag gnyr tills jag vaknar av mina egna läten. Han som sover bredvid mumlar något om att jag måste sluta lyssna på den där podcasten innan läggdags.

Han menar The No Sleep Podcast. Jag hör förstås inte på det örat, utan gräver mig djupare ner i arkivet. Kväll efter kväll.

Min fascination för vad som kan åstadkommas med röster och ljud växer och jag börjar söka efter nya upplevelser för örat. Och den som söker ska finna. Ganska snart uppenbarar sig en skatt.

Det växer så det knakar bland horror- och sci-fi-poddarna. Utforskandet av fiktion i poddformat började för många år sedan, men för mig har fenomenet nyss uppenbarat sig.

Här är några serier som jag rekommenderar. Serier som väcker den kalla kåren utmed ryggraden likväl som nyfikenheten. Serier som lyckas ställa det verkliga mot det overkliga. Vad är egentligen fiktion och vad är hämtat ur historien och nutiden? Vem är på riktigt och vem är på låtsas?

The Black Tapes Podcast

The Black Tapes

Journalisten Alex Reagan kommer i kontakt med den gåtfulle Dr Richard Strand: en spökjägare som inte tror på spöken men som har en mörk samling VHS-band i sin bokhylla.

Rabbits

Rabbits

Carly Parkers vän Yumiko försvinner under mystiska omständigheter. Spåren leder Carly djupt ner i ett kaninhål. Till ett uråldrigt spel kallat Rabbits.

The Message

The Message

Vad betyder det? För 70 år sedan mottogs ett meddelande från yttre rymden och Cypher-teamet har fått i uppdrag att försöka avkoda det. Nicky Tomalin följer arbetet och sänder ut händelserna till omvärlden.

Tanis

Tanis

Vad är Tanis? I samma universum som Alex Reagan från The Black Tapes finns hennes producent Nic Silver. Nic söker sanningen kring myten om Tanis – kanske det allra sista mysteriet i internetåldern?

Limetown

Limetown

Var tog de vägen? För drygt 10 år sedan försvann 300 människor från det lilla samhället Limetown. Lia Haddock gräver i vad som vad som sedan hände och varför.

Lif-e af/ter

Lif-e.af/ter

Är du kvar? När du dör lever din röst vidare i den digitala världen. Något som FBI-agenten Ross får uppleva när han en dag kontaktas av sin fru Charlie, död sedan 8 månader tillbaka.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *