Det är drygt ett år sedan jag slog mig ner vid datorn för att skapa bokomslaget till Arkiv för upphittade anteckningar. Jag hade ingen aning om hur det skulle se ut. Inte en susning.
Skulle jag fotografera något själv? Kunde jag ha råd med en illustratör? Eller skulle jag kanske sätta samma ett montage av fria bilder..? Leka och experimentera i Photoshop? Klart att jag skulle det!
Jag befann mig plötsligt på Biodiversity Heritage Library – en gigantisk samling av gamla bilder, vilka numera är digitaliserade och även (i de flesta fall) Public Domain. Här fanns djur och växtlighet av alla dess slag. Massvis av material att plocka från för att skapa något unikt.
Public Domain (CC0 1.0) innebär att du får kopiera, ändra och publicera en bild fritt i både personligt och kommersiellt sammanhang – utan att be skaparen om lov. Det har helt enkelt gått så lång tid sedan bilden skapades att upphovsrätten numera har löpt ut.
Lager för lager till färdig omslagsbild
Nedan ser du hur mina omslag är uppbyggda i Photoshop. Låt oss börja med Arkiv för upphittade anteckningar.
Omslagsbilden består i grunden av fyra bildelement. Allt har mixats samman med hjälp av urklippsmasker och blandningslägen i Photoshop. Det behövdes inte en enda friläggning. Tur, eftersom det inte är min starka sida.
Pssst. Vill du lära dig Photoshop är våra kurser på Moderskeppet finemang. Mina kollegor är både underbara lärare och experter på alla verktyg. Så som lager, urklippsmasker och blandningslägen.
Vidare till novellan Fickor – en fristående historia i serien om arkivet för upphittade anteckningar. Arkivlådan fick bli det som tydligt binder samman de båda böckerna. Utöver lådan användes sex bildelement för att bygga upp omslagsbilden.
Även novellerna i Arkiv för upphittade anteckningar har egna omslag. Alla är givetvis uppbyggda av vackra och många gånger märkliga bilder från Biodiversity Heritage Library.
Extra: Läs min artikel på Författarens verktyg om att hitta fotografier och illustrationer till din bok.