Jag tänker mycket på lärande. Det är förstås inget ovanligt, som den lärare jag är, men just nu tänker jag på det extra mycket. 

I år ska jag utforska nya (generativa) AI-tekniker och sätt att arbeta på. Det är extremt fascinerande, men också svårt. Och framförallt går det så himla snabbt. 

Hur ska jag hinna med? Ska jag lyssna på poddar på dubbla hastigheten och raskt skumläsa överflödet av artiklar? Det som är nytt idag, upplevs som historia i morgon. Redan innan jag har börjat känns det som att jag har förlorat. Jag blir stressad. Hjärnan gör ont.

Just därför blev jag så glad över att ramla över Slow learning – A path to a meaningful and mindful future of learning. Det är en bok om lärande, där 19 författare, tänkare och lärare förklarar vad långsamt lärande innebär och varför det behövs. 

Utöver att de delar sina tankar har de också skapat en inledande rättighetsförklaring om tio punkter. Jag tycker förstås att du ska ladda ner hela boken gratis och läsa själv, men jag passar på att korta ner och översätta rättighetsförklaring till dig. Jag tyckte mycket om den. Hjärnan gör lite mindre ont.

När du lär dig har du rätt att

  1. fokusera på riktningen, inte målet. Hänge dig helt åt resan som det innebär att lära dig något nytt, så når du till slut målet (om det finns ett).
  2. räcka upp handen. Frågor är viktigare än svar eftersom de håller det lärande samtalet levande, påskyndar utbytet av idéer och ger bränsle till innovation.
  3. lära i din egen takt. Jämför dig inte med andra utan jämför med den du var igår.
  4. vara offline. Ta bort digitala distraktioner och fokusera på det viktiga.
  5. ändra dig, och ditt sätt att lära. Det är vägen fram till nya perspektiv och insikter.
  6. ta en paus. Mikropauser, lunchpauser och längre raster kommer att förbättra ditt lärande. Hjärnan behöver vila.
  7. göra misstag. De lär dig alltid något.
  8. lämna saker ofärdiga. Stäng ner din att göra-lista då och då och njut av det fina med en ostrukturerad dag. 
  9. glömma bort allt du har lärt dig. Starta om hjärnan och överge gammal kunskap, handlingar och beteenden för att skapa utrymme.
  10. lära långsammare. Världen rör sig blixtsnabbt, men det betyder inte du måste hänga med. Skynda långsamt för att verkligen lära dig något.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *