Om prisfilosofi och DRM för mina böcker

Jag är en indieförfattare som skriver med stor passion och trycker små upplagor. För att inte gå back på varje bok som jag säljer måste jag hålla lite högre priser än de stora författarna och bokhandlarna, men jag hoppas att du ska tycka att berättelserna är värda varenda krona.

Jag har en annan prisfilosofi än vanliga bokaffärer. Hos dem får du betala fullt pris för varje format som du köper av en bok. Vill du ha en berättelse både som e-bok och ljudbok får du betala två gånger. Vill du dessutom ha ett inbundet exemplar i din bokhylla får du betala en tredje gång.

Du får alltså betala igen och igen och igen för samma berättelse. Bara för att du ena dagen vill läsa boken i soffan och nästa dag lyssna på den medan du viker tvätt. Det tycker jag är skevt.

Digitala exemplar av en bok är dessutom ofta DRM-skyddade (Digital Rights Management), vilket låser ner användandet av boken.

Så prissätter och tillgängliggör jag

Jag vill ha det annorlunda. Jag vill att du betalar för berättelsen. Inte formatet. Du får tillgång till alla format när du köper mina berättelser.

Det ska heller inte vara krångligt att ta del av innehållet digitalt. Därför har mina berättelser inget DRM-skydd.

Så här prissätter jag:

  • Min berättelse: x kr
  • Frakt för digitalt exemplar: 0 kr
  • Frakt för fysiskt exemplar: y kr

Ett fysiskt exemplar går inte att skicka hem till dig gratis. Därför tillkommer frakt.

Här är ett exempel på hur det skulle kunna se ut när du köper en av mina berättelser. I detta fall Arkiv för upphittade anteckningar.

  • Min berättelse: 150 kr
  • Digitalt exemplar: 150 kr
  • Digitalt + fysiskt exemplar: 150 kr + 50 kr frakt = 200 kr

Boken är såklart fri att använda för ditt eget personliga bruk. Vill du dela berättelsen med en vän blir jag glad och tacksam om du köper ett andra exemplar av boken.

Konstigare än så är det inte. Men kanske annorlunda mot vad du är van vid.

Summa summarum. Du kan enkelt ta del av mina berättelser på det sätt som passar dig. Och jag får en liten peng, som gör att jag kan fortsätta att skriva och dela fler berättelser.

Sanna Lund