I detta nu

Uppdaterad 13 november 2022 vid köksbordet på Gröna gatan.

Vad gör jag nu* för tiden? Medan november är sådär extra mycket november, med mörker, regn och plusgrader, och tröttheten är ett tydligt faktum, planerar jag in så lite som möjligt i min kalender. Eller snarare så planerar jag in tomma dagar och kvällar.

Det är något jag har behövt lära mig sedan mina fajter mot depression. Jag orkar inte lika mycket som förr och måste skapa utrymme för att göra ingenting. Om jag inte planerar in ingenting-tid i kalendern kommer den tiden snabbt att fyllas med sociala samkväm och passionsprojekt. Även det roliga tar energi.

Som exempel försöker jag aldrig ha saker planerat både på lördagen och söndagen. En av de dagarna ska vara ingenting-dagar. Detsamma gäller kvällar mitt i veckan. Har jag något inplanerat en tisdag, ska onsdagen spenderas på ingenting. Det krävs att jag säger nej ibland. Men det är nödvändigt för att också kunna säga ja.

Skapande och köpstopp

Men när jag gör annat än ingenting så fokuserar jag på att spela in podcasten Hej (resten av) internet! med Sven, skriva av mig och dela saker i mitt nyhetsbrev Tordyveln flyger samt plitar på en berättelse vid namn Villa Vintervila – tänk dig en något mörkare och vuxnare Coraline (av Neil Gaiman).

Jag har köpstopp på böcker fram till årsskiftet, men läser ändå en hel del. Jag skaffade mig ett par lånekort och försöker hanka mig fram på biblioteksutbudet (inte alltid så tillfredsställande som man kan tro) och böcker i bokhyllan som inte blivit lästa (eller med fördel kan läsas om).

Köpstopp är nyttigt. Det är inte alltid lätt, men det är nyttigt.


* Idén till en nu-sida, eller now page, kommer från Derek Sivers. En av mina favoritartiklar från honom är Obvious to you. Amazing to others.