Så tänker jag om AI i mitt skapande just nu

Hösten 2023, innan mitt arbete på Moderskeppet sattes på paus i ett år, var jag drivande i att planera och producera vårt utbud av AI-kurser. Jag tänkte mycket på möjligheter och utmaningar, och jag satte tonen för hur företaget skulle arbeta med och lära ut generativ AI.

När ledigheten anlände var jag fullkomligt proppmätt på allt vad AI hette. Sagt och gjort – samtidigt som jag loggade ut från jobbet loggade jag också ut från AI-sfären. Jag behövde ta ett steg tillbaka och få distans.

Under året har internet fortsatt att översköljas av en stor mängd uselt innehåll genererat med AI. Mycket låter och ser likadant ut. Det är fantasi- och själlöst. Mycket innehåll skapas dessutom i syfte att lura oss. Det är deppigt och till och med farligt. Människor har fått tillgång till verktyg som gör det enklare att pumpa ut skräp, och det kommer vi få stå ut med länge.

Men låt mig skita i vad andra gör för en stund. Hur tänker jag egentligen om användandet av olika AI-tekniker i mitt eget skapande? Var går mina gränser och vad kan du förvänta dig av mig? Det här är mitt eget manifest för vad som gäller just nu.

Om text

Jag älskar att skriva alla möjliga typer av texter, och för mig är själva processen lika mycket värd som slutresultatet. Det handlar inte bara om att producera innehåll som andra har glädje och nytta av, utan också om att tänka och bearbeta saker genom texten. Så som jag gör här och nu – jag sätter ord på vad jag känner och tycker.

Jag vill alltså skriva och jag är efter många år av skrivande bra på att skriva med en egen röst. Det kommer jag aldrig sluta med.

Verktyg som ChatGPT kommer inte skriva mina noveller, blogginlägg eller brev. När du läser det som jag har skrivit så har jag faktiskt skrivit det. Du ska inte behöva tvivla eller vara misstänksam.

Däremot kommer jag att använda verktygen för att exempelvis hitta synonymer på ord, spåna förslag på rubriker eller korrekturläsa en text. Så som jag använder en vän eller kollega – som ett bollplank.

Här har jag bett ChatGPT att korrekturläsa ett kapitel i ett pågående skrivprojekt. Det är ett användningsområde som passar mig.

Jag kommer också ha användning för tekniken i syfte att skapa tillgängligt innehåll – så som att skriva alt-texter till bilder på webben eller för att transkribera och undertexta ljud och video. Det är arbete som är tidskrävande och då är det klockrent att ta hjälp av AI för att göra grovjobbet.

Att klippa och klistra in text i ett externt verktyg som ChatGPT är trubbigt och ganska osexigt. Jag ser fram emot när teknikerna blir implementerade i de program som jag använder. Då kommer jag garanterat använda dem mer än vad jag gör idag.

Om bild

Precis som med text är processen att skapa bilder lika viktig som den slutgiltiga bilden, oavsett om det handlar om att illustrera eller fotografera.

Att prompta fram färdiga bilder med verktyg som Adobe Firefly, Midjourney eller Dall-E känner jag mig klar med. Det var extremt roligt i begynnelsen och är en essentiell del i att upptäcka och lära sig tekniken, men jag får väldigt lite kreativ tillfredställelse av det.

Att prompta fram en bild är inte samma sak som att jag skapar en bild. Processen liknar mer att ha en idé om en bild och låta en annan kreatör skapa den bilden utifrån min beskrivning.

Ovanstående är lite av en förenkling – självklart finns nyanser att diskutera – men i grund och botten är det så jag ser det utifrån hur dagens verktyg fungerar.

Med det sagt promptar jag fram färdiga bilder för vissa ändamål.

Exempel 1: Jag tar fram omslagen till podden Hej (resten av) internet! med hjälp av Adobe Firefly. Snabbt, kvickt och lätt. Då kan jag själv lägga mer energi på planering, inspelning och redigering av podden. Jag skulle dock aldrig säga att jag har skapat omslagsbilderna. De har ingen verkshöjd överhuvudtaget.

En bild som jag har promptat fram i Midjourney för att visualisera en karaktär i en berättelse. I Photoshop genererar jag nya ögon för att bättre passa karaktären.

Exempel 2: Ibland vill jag visualisera mitt skrivande och där kan generativ AI vara en bra resurs. Istället för att leta efter befintliga bilder på internet kan jag snabbt prompta fram material för att exempelvis bygga upp en moodboard. Det är bilder som enbart kommer användas av mig och aldrig nå en publik.

Slutligen. Jag kommer använda de verktyg som assisterar i arbetet med att förändra och förbättra bilder under själva skapandet. Verktyg som redan nu finns i program som Photoshop, och som bland annat hjälper mig markera och ta bort objekt, utöka bildytan eller generera nytt innehåll i delar av bilden.

Om video och ljud

Som jag redan har nämnt är undertextning och transkribering ett område där AI kommer att hjälpa mig mycket. Utöver det välkomnar jag verktyg som sköter grovklippning, förbättrar ljud och bild, samt lägger till eller tar bort objekt i videoytan. Mycket av detta finns redan inbyggt i program som Premiere Pro och Audition.

Att prompta fram färdigt video- och ljudmaterial lockar lika lite som att prompta fram text och bild.

Min röst är ett av mina största arbetsverktyg i och med att jag håller låda i mina kurser, när jag poddar och när jag spelar in ljudversioner av mina berättelser.

Det finns AI-verktyg som kan träna på min röst och generera nytt material som låter som mig. Inte heller det är något som jag använder mig av. Jag vill att du som lyssnar på mig ska veta att du faktiskt lyssnar på mig, inte något som låter väldigt, väldigt likt mig.

Och sist men inte minst: att spela in mig själv är ju också det något som jag tycker är skoj! Varje gång jag kliver in i ett ljudbås njuter jag.


AI kommer mig till gagn när det rör sig om o-kreativa och tidsödande uppgifter, men också när jag behöver ett bollplank eller inspiration. Då kan verktygen hjälpa mig att skapa bättre innehåll. För grejen är: jag vill skapa, inte ha skapande utfört.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *