Så tänker jag om generativ AI i mitt skapande just nu

Hösten 2023, innan mitt arbete på Moderskeppet sattes på paus i ett år, var jag drivande i att planera och producera vårt utbud av AI-kurser. Jag sög i mig kunskap om generativ AI, använde flitigt flera verktyg och diskuterade de möjligheter och utmaningar som vi står inför.

När ledigheten anlände var jag fullkomligt proppmätt på allt vad AI hette. Sagt och gjort – samtidigt som jag loggade ut från jobbet loggade jag också ut från AI-sfären. Jag behövde ta ett steg tillbaka och få distans.

Under året har internet fortsatt att översköljas av en gigantiskt våg av uselt innehåll genererat med AI. Mycket låter och ser likadant ut. Det är fantasi- och själlöst. Mycket innehåll skapas dessutom för att bedra och förleda oss. Det är farligt. Ja, det har helt enkelt blivit enklare att skapa skräp, och det kommer vi få dras med länge.

The task that generative A.I. has been most successful at is lowering our expectations, both of the things we read and of ourselves when we write anything for others to read.

Why A.I. Isn’t Going to Make Art av Ted Chiang

Men låt mig skita i vad andra gör ett tag. Hur tänker jag om användandet av generativ AI i mitt eget skapande – såväl privat som så småningom på jobbet?

Om text

Jag älskar att skriva alla möjliga typer av texter. För mig är själva processen lika mycket värd som slutresultatet. Jag vill alltså skriva och jag är efter många år av skrivande väldigt bra på att skriva med en egen röst. Det kommer jag aldrig sluta med.

Verktyg som ChatGPT kommer inte skriva mina noveller, blogginlägg eller brev. Däremot kommer jag använda verktygen för att exempelvis hitta synonymer på ord, spåna förslag på rubriker eller korrekturläsa en text. Så som jag ibland använder en vän eller kollega – som ett bollplank.

Här har jag bett ChatGPT att korrekturläsa ett kapitel i ett pågående skrivprojekt.

Att klippa och klistra in text i ett externt verktyg som ChatGPT är dock trubbigt och ganska avtändande. Jag ser fram emot när verktygen blir mer och mer implementerade i de program jag använder idag.

Jag kommer också ha användning för tekniken i syfte att skapa tillgängligt innehåll – så som att skriva alt-texter till bilder på webben eller för att transkribera och undertexta ljud och video. Det är arbete som är tidskrävande och då är det klockrent att ta hjälp av AI för att göra grovjobbet.

Om bilder

Precis som med text är processen att skapa bilder lika viktig som den färdiga bilden, oavsett om det handlar om att illustrera eller fotografera.

Att prompta fram färdiga bilder med verktyg som Adobe Firefly, Midjourney eller Dall-E känner jag mig klar med. Det var kul i begynnelsen, under upptäckar- och läroperioden, men jag upplever väldigt lite kreativ tillfredställelse i att göra det.

Utifrån hur verktygen fungerar just nu ser jag det såhär: att prompta en bild är inte samma sak som att jag skapar en bild. Det liknar mer att ha en idé om en bild och låta en annan kreatör skapa den bilden utifrån min beställning. Det finns givetvis nyanser här, men jag vill inte bli långrandig.

Det finns tillfällen då ovanstående räcker – alltså att prompta fram en färdig bild. I dagsläget promptar jag fram omslagen till podden Hej (resten av) internet! på det viset. Planering, inspelning och redigering av podden är det jag själv vill lägga krut på. Men jag skulle aldrig säga att jag har skapat bilderna. De har ingen verkshöjd överhuvudtaget.

Ibland vill jag visualisera mitt skrivande och där kan generativ AI vara en bra resurs. Istället för att leta efter befintliga bilder på internet kan jag snabbt prompta fram material för att exempelvis bygga upp en moodboard. Det är bilder som enbart kommer användas av mig och aldrig nå en publik.

En bild som jag har promptat fram i Midjourney för att visualisera en karaktär i en berättelse. I Photoshop genererar jag nya ögon för att bättre passa karaktären.

Slutligen. Det jag kommer använda flitigt är de verktyg som assisterar i arbetet med att förändra och förbättra bilder under själva skapandet. Verktyg som redan nu finns i program som Photoshop, och som bland annat hjälper mig markera och ta bort objekt, utöka bildytan eller generera nytt innehåll i delar av bilden.

Om video och ljud

Som jag redan har nämnt är undertextning och transkribering ett område där AI kommer hjälpa mig mycket.

Utöver det välkomnar jag verktyg som sköter grovklippning, förbättrar ljud och bild, samt lägger till eller tar bort objekt i videoytan. Mycket av detta finns redan inbyggt i program som Premiere Pro och Audition.

Att prompta fram färdigt video- och ljudmaterial lockar lika lite som att prompta fram text och bild. Jag arbetar inte med video så mycket att behovet ens finns.

Miljöbov (eller klimathjälte)

Jag är dåligt insatt i hur stor påverkan användande av generativ AI har på klimatet. Om det tvistar ännu de lärde. Det kostar oerhört mycket energi att både träna och använda verktyg som ChatGPT, vilket är jättedåligt. Samtidigt används andra typer av AI-tekniker i arbetet att minska energiförbrukningen inom olika områden i samhället.

AI kan garanterat både förbättra och försämra, men frågan är var vi landar i slutändan? Jag har ingen aning. Det enda jag vet är att jag bryr mig. Så vad kan jag själv göra i dagsläget? Ja, kanske borde jag inte okynnesanvända energislukande AI-verktyg i tid och otid.

With some powerful AI models, generating an image can require as much energy as charging up your phone.

AI is an energy hog. This is what it means for climate change. av Casey Crownhart

Summan av kardemumman är att jag vill inte ha skapande gjort, utan jag vill skapa. De stora vinsterna med AI-teknik finns att hämta i de o-kreativa och tidsödande uppgifterna.

Sanna Lund

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *