Straff av Paula Polanski

[row]

[column width=”6″ offset=””]

Straff av Paula Polanski aka Håkan Nesser

[/column]

[column width=”6″ offset=””]

Brygga

[/column]

[/row]

Nyss torr efter ett bad i regnet. Allt var grått och ytan bröts av små regndroppar. Det nöp lite i skinnet. Men det var det värt.

I sommar har jag läst Straff av Paula Polanski. I översättning av Håkan Nesser. Men skrapar du på ytan och är en detektiv för två minuter av ditt liv, inser du snart att denna Paula Polanski inte finns. Men det gör ju Håkan Nesser. Min favorit alla gånger.

Det är ganska fint att hitta en Nesser som bara ligger och väntar. En bok som jag helt hade missat. Kanske inte konstigt med tanke på pseudonymen. Men det var kanske ödet; Att jag skulle upptäcka den lagom till sommarens lata dagar på altanen. Just en dag då det, likt denna, också regnade. Fast sen kom solen. Lagom till sida fem skulle jag tro.

“Författaren Max Schmeling får ett brev från Tibor Schittkowski, en bekant som han inte träffat på fyrtio år. Denne är döende och vill ha hjälp med någonting, men vägrar berätta vad det är frågan om.”

Straff är sådär fastnaglande och pockande. Således går det knappt släppa den innan mysteriet är löst och alla kort ligger på bordet. Och eftersom den inte är så värst lång (faktiskt väldigt lagom) så går den ganska bra att sträckläsa. På en altan, på en brygga eller i en säng.

Mitt sommarboktips så långt. Och skulle du nu vilja läsa mer Nesser så är detta mina topp 3.

  1. Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
  2. Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla
  3. Skuggorna och regnet

[row]

[column width=”6″ offset=””]

Ruckel-fönster

[/column]

[column width=”6″ offset=””]

Ved

[/column]

[/row]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *