För någon månad sedan fick jag ett stort fång rabarber av mamma. Jag gjorde kompott, lemonad och rabarbersockerlag. Den sistnämnda hälldes i isformar och sparades till en kommande cocktailstund på balkongen.
Den stunden inföll igår då vi invigde våra nya Nick & Nora-glas – en typ av glas för mindre cocktails som serveras kylda, men utan is. Sven svängde ihop en Rhubarb Sour.
För en sats rabarbersockerlag behövs:
- 200 g rabarber
- 2 dl strösocker
- 2 dl vatten
Skiva rabarbern och lägg i en kastrull med socker och vatten. Låt koka upp och sjud i 10 minuter tills rabarbern är mjuk.
Mosa runt lite med en gaffel i kastrullen och sila sedan av sockerlagen*. Låt svalna i kylskåp, och frys om du vill spara till senare.
* Rabarbermoset som blir över kan med fördel röras ner i en skål med yoghurt eller fil. Mums.
För en Rhubarb Sour behövs:
- 5 cl Pink Gin (kan bytas ut mot Dry Gin)
- 3 cl citronjuice
- 3 cl rabarbersockerlag
- 2 cl äggvita
Häll alla ingredienser i en shaker och skaka den utan is så att äggvitan skummas. Fyll shakern med is och skaka den igen tills drinken blivit kall. Sila upp i ett cocktailglas.