En söndag. Sven spelade på gitarren och visslade ute i det allt dunklare vardagsrummet. Och jag satt i en obäddad säng med min Kindle och en nyskalad apelsin som doftade underbart. Ekologisk, eftersom de är bättre på alla sätt och vis men framförallt för att de smakar så mycket mer.

Jag läste och läser fortfarande i skrivande stund Mördarens apa av Jakob Wegelius.

En varm och okonstlad berättelse om en gorillas ofrivilliga äventyr, som jag lika gärna kunnat läsa som 12-åring som nu. Sally Jones heter gorillan och hon får vara med om de mest makalösa bravader. En bok som pendlar mellan förtvivlan och glädje. En bok som handlar mycket om möten och om vänskap. Om vad pengar kan göra med vissa människor och vad vänliga gester kan göra med andra.

Det jag gillar, förutom det enkla språket och den fina berättelsen, är de små bilderna som pryder starten av varje kapitel och de personporträtt som inleder hela boken. Det är det där lilla extra som kan göra så mycket för upplevelsen. Som får mig att dröja kvar och inte hasta mot nästa sida.

Och det har såklart fått hjärnan att jobba på högvarv med att komma på egna idéer till egna skrivprojekt. Så som Ensamhjärta, som jag just nu färdigställer bakom kulisserna. Det är nästan så att jag får pausa mellan varven eftersom tankarna flyger och far och kommer längre ifrån berättelsen framför mig i sängen. Fast det är ju inte av tristess utan av inspiration, så det får anses vara bra.

Kuriosa. Jag läste förresten prick 40 böcker (ett par noveller inräknade) under 2014.

[row]

[column width=”6″ offset=””]

Mördarens apa

[/column]

[column width=”6″ offset=””]

Mördarens apa

[/column]

[/row]

  1. Ann-Marie L 7 januari 2015 klockan 07:57

    Hmm, det där lät lite som en bok jag läst om en elefant som hette Rosy och den är rolig och sorgsen och lite allt däremellan, den skulle ha roat gammal som ung…

    Svara
  2. Ann-Marie L 7 januari 2015 klockan 07:58

    40(!) böcker wow, du läser mycket och snabbt kanske? Jag har 10 som mål i år…

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *