Att inte ha en bok att läsa, är lite som att gå runt naken på gatan. Det känns lite lagom skumt. Jag har alltid en bok igång. Tar en slut, börjar jakten på en ny ifall jag inte redan har en på kö. Så är det för det mesta.

Varför? För att läsa är bland det bästa jag vet givetvis. Det ligger där i toppen tillsammans med en riktigt god kopp kaffe, att gosa in mig i Svens halsgrop och att ta uppfriskande morgondopp under sommaren. Det är något jag rekommenderar till alla (inte att gosa in sig i Svens halsgrop kanske).

Det finns något för alla. Kort, långt, spännande, glatt, ledsamt, magiskt, tankeväckande, overkligt, verkligt, magstarkt, världsomvälvande…

Att läsa får aldrig bli en tävling eller ett måste, men jag vill gärna läsa mer och försöker hela tiden bli bättre på att läsa. Förra året läste jag 40 böcker totalt (ett par noveller och ett seriemagasin inräknade).

Jag håller lite koll på Goodreads. Dels för att det är kul, dels för att kunna gå tillbaka för att hitta böcker att rekommendera till andra och dels för att själv hitta nya boktips. Jag glömmer annars lätt bort även det som är bra.

Knep för att läsa mer

Det finns några smarta knep för att bli bättre på att läsa.

  • Ha alltid en bok i väskan eller fickan (om det ryms).
  • Stäng av telefonen när du läser, så slipper du bli störd av pling och plong. Det kan vänta en timma.
  • Sluta läsa dåliga böcker. Bara för att du börjat på en bok behöver du inte läsa ut den. Gå vidare till nästa.
  • Skaffa en Kindle. Då är en bok aldrig långt borta och du kan ha flera på lager utan att det tar mer plats.
  • Trött i ögonen? Lyssna på en bok istället. Jag prenumererar till och från på Storytel.
  • Starta en boklubb med vänner! Läs samma bok, träffas, drick vin och prata bok.

En Kindle fick jag av Sven i present i höstas. Först var jag skeptiskt, jag vill ju hålla i riktiga böcker. De som luktar så gott. Men jag har blivit frälst. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Och just en Kindle fick också Sven att börja läsa som aldrig förr. Han som nästan aldrig läste skönlitterärt har plötsligt plöjt en salig blandning av Boye, Nesser, H Martinsson och Adler-Olsen. Ett tecken på när en pryl kan göra stordåd.

Topp 3 lästa böcker 2014

Steglitsan av Donna Tartt
Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla av Håkan Nesser
Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *