Kvällarna är ljusa men berättelserna är mörka. Varannan klassiker är Svens motto och jag är benägen att hålla med, även om jag inte följer reglerna särskilt noga. Inte noga alls egentligen. Men nu är det alltså en klassiker som ligger med knäckt ryggrad och uppfläkt kött över lakanen i det blå sovrummet. En liknelse som går helt i linje med bokens tema.

Jag har aldrig läst H.P Lovecraft. Det var dags. Den stora samlingen med brokiga skräcknoveller bars hem i en resväska efter en natt i en annan stad.

Nu läser jag texterna en efter en. Plockar upp skärvor av vridna världar. Det är som att befinna sig i en enslig korridor med dörrar så långt ögat kan nå. Jag kan glänta på en dörr för att skymta de rysliga väsen som finns på andra sidan. Men efter en stund slår den igen framför näsan på mig. Nästan knipsar av nästippen i farten. Och jag har inget annat val än att glänta på en annan dörr, en bit bort i korridoren. Det gör mig smått förbannad.

Det är alltid det svåra med noveller. De lämnar mig nästan alltid frustrerad. Jag vill ha mer. För det finns alltid mer i periferien. Men det är något jag får lära mig att leva med. För det som finns där ute i periferien är just det som jag själv kan välja att brodera ut. I skallen, och kanske till och med på papper.

Så jag tar det som en utmaning. Jag läser och hittar meningar av inspiration. Försvinner långt bort i egna tankar. Det är härligt.

Att läsa Lovecraft påminner mig om när jag var i tioårsåldern och lånade skräckböcker på biblioteket. Den där kalla kåren som drog fram. Om och om igen.

Så långt som jag hittills har läst kan jag verkligen rekommendera den. Inte alla dörrar, och det som har rymts bakom dem, har fallit mig i smaken. Men då och då kommer guldkorn. Och ja, det var faktiskt dags för en klassiker. Och det var på tiden att det var Lovecraft.

[row]

[column width=”6″]

Skräcknoveller av HP Lovecraft

[/column]

[column width=”6″]

Skräcknoveller av HP Lovecraft

[/column]

[/row]

Skräcknoveller av HP Lovecraft

[row]

[column width=”6″]

Sanna i sängen

[/column]

[column width=”6″]

Blomma

[/column]

[/row]

 1. aptass 20 maj 2016 klockan 08:56

  Hej Sanna,

  Det finns fantastiskt bra inläsningar av Ernst Hugo Järegård på ett par av dessa noveller.
  Kan hittas både på youtube och typ storytel. Kan rekommenderas sen :)

  https://www.youtube.com/watch?v=CiPo2YbCufU

  Ett spelkosmos fan

  Svara
  1. Sanna 20 maj 2016 klockan 09:37

   Nämen! Underbart. Just nu går det fint att läsa, men jag brukar komma in i perioder där jag hellre lyssnar och vilar ögonen. Så det ska jag komma ihåg. Tack.

   Just nu lyssnar jag annars på podden Lore, som jag upptäckte i förra veckan. Ett tips!

   Svara
 2. Mats Andreasson 20 maj 2016 klockan 16:15

  Har aldrig heller läst Lovecraft, men som älskare av Kings kortare noveller som ofta är bättre än tjockromanerna (även om dom är bra med) så kanske det är dax att pröva :). Tack för tipset.

  Mats

  Svara
  1. Sanna 20 maj 2016 klockan 16:29

   Gört! Älskar också King för det allra mesta, men har läst mer av de tjocka än de korta.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *