#dagensfiktion

Sjö

Dagens fiktion #1

Små bubblor lyfte mot ytan och sprack. Något kväkte i dyn. Någonstans satte någon igång en radio, som spelade sprakande jazz fast det var morgon. Himlen var grå och under ytan stirrade ett öga upp på världen ovanför.

Nypnrosor

Dagens fiktion #2

En kvinna sitter i ett fönster och läser sista kapitlet i en bok om mord och inga visor. Trädgården nedanför ligger i skymning och knotten samlas i träden. Bakom nyponbuskarna står en pojke och betraktar kvinnan, vars ena öga löper utmed raderna av text, medan det andra står stilla och göms bakom en svart lapp. Hon är särdeles vacker. Pojken betraktar henne länge och väl innan han visslande går hem till sin halta näbbmus. Den som han har gömt i en skolåda under sängen. Den som han ska slå in som present och inte alls behöver slänga i soporna på lördag.


Dagens fiktion?

Vad menar du nu tänker du. Dagens fiktion? Vad är det?

Jo, jag kan bli sådär trött ibland. Trött på att jag inte kommer mig för att skriva varje dag. Det hade varit magiskt.

Men det är självklart en utopi, det vet både du och jag. För ibland är dagen späckad av annat, ibland är lusten inte där och ibland är jag så trött så att ögonen inte orkar vara öppna. Då är det svårt att skriva.

Men ibland handlar det bara om att jag inte har tid eller lust till de stora projekten. De som har en början, en mitt och ett slut. Men jag har en liten skärva. En liten mening. Eller två. Eller kanske tre. Och det är just de där skärvorna som Dagens fiktion är för mig.

Att skriva för att skriva

Jag vill öppna dörren för ett skrivande som inte behöver ha just en början, en mitten eller ett slut. Som aldrig behöver leda till något större. Eller så föder det en lite idé som får ligga och gro för framtiden. För mig själv eller kanske för någon annan, som plockar upp den och gör den till sin. En idé kan jag bjuda på när som helst.

Så jag har så smått börjat testa det på Instagram under hashtaggen #dagensfiktion. Jag gillar idén att fotografera en bild som leder till en kort liten berättelse. Utan början eller slut. Eller så kanske det är just en början eller ett slut.

Ja jag tror du förstår vad jag är ute efter: Allt skrivande behöver inte leda någonstans. Det kan räcka gott att det blir just de där få meningarna och inget mer. För jag får öva på att skriva och jag får öva på att hitta på.

Allt detta är Dagens fiktion för mig. Det kan vara samma för dig. Eller på ett liknande sätt åtminstone.

Kanske ses vi på #dagensfiktion någonstans på vida webben.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.