Burratasallad med picklad silverlök

Värmebölja. 28 grader idag. 33 i morgon. Jag svängde ihop en smällgod burratasallad och tog med till Idas park. Det är mat som är gjord för värme.

De semitorkade tomaterna och den picklade silverlöken förberedde jag kvällen innan. Rätten kan med fördel ätas tillsammans med ett gött (vitlöksrostat) surdegsbröd.

För fyra portioner behövs:

  • 1 kg körsbärstomater
  • 65 gram god sallad*
  • 2 silverlökar
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl ättiksprit (12%)
  • 1 dl vatten
  • 4 burrata
  • Pistagenötter (salta med skal)
  • Basilika
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Sätt ugnen på 125 grader. Halvera hälften av tomaterna och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och strö över ett par nypor salt. Ställ in i ugnen i 2-3 timmar. För över till en glasburk och förvara i kylen.

Skala, dela och skiva silverlöken i tunna skivor. Lägg i en glasburk. Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Häll lagen över löken och låt svalna. Förvara i kylen.

Skölj salladen, halvera resterande tomater och skala pistagenötter. Lägg sallad i botten på en tallrik (eller i en matlåda om du som jag ska ha parklunch), addera såväl de vanliga som semitorkade tomaterna, den picklade silverlöken och burrata. Ringla över olivolja, salta och peppra och avsluta med basilikablad och pistagenötter.

* Jag använde hemmaodlad portulak, men det går lika bra med manchésallad eller babyspenat.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *