Atlas över avlägsna öar

[row]

[column width=”6″ offset=””]

Atlas över avlägsna öar

[/column]

[column width=”6″ offset=””]

På bryggan

[/column]

[/row]

Jag har förflyttats till en ö medan jag satt på en filt i gräset. Till en annan ö när jag drack morgonkaffet vid köksbordet. Till en tredje ö på magen på bryggan i Sommarbo (med passande utsikt över en pytteö ute i sjön). Och så tre öar till.

Det finns således 44 öar kvar att läsa om i Judith Schalanskys bok Atlas över avlägsna öar – Femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka.

Begränsningar väcker fantasin

Schalansky växte upp Öst-Berlin och med sin fascination för Atlasen, och alla avlägsna öar som presenterades bland kartorna, gjorde hon sina resor i fantasin. För att få uppleva och upptäcka platser som hon aldrig skulle kunna besöka. Och så skrev hon ned små texter och beskrivningar när hon ändå var igång. Det tackar jag för.

Judith Schalanskys bok är inget du sträckläser i sängen innan läggdags.

Men du kan läsa om en ö och sedan släcka lampan. Kanske drömma om platsen, dess invånare och djuren som hon berättar om.

Och någon dag, eller två, kastar du dig över en ö till.  Reser till en ny plats. Det är precis lagom enligt mig.

Och som någon skrev till mig på Instagram; Läs boken högt för någon annan. Uppleva ön tillsammans. Ett himla bra tips tyckte jag.

Slutligen vill jag medge att jag vill ha mer. Jag är inte riktigt nöjd och belåten med att få glutta in i spännande världar och sedan lämnas. Jag vill ha en fortsättning. Men samtidigt är det kanske det som är tanken. Att jag som läser ska låta min fantasi spinna vidare. Och på så vis blir alla öar ens egna till slut. Med ens egna berättelser. Faktiskt ganska fint.

[row]

[column width=”6″ offset=””]

Ensamheten

[/column]

[column width=”6″ offset=””]

Ensamheten

[/column]

[/row]

Ensamheten. Här bor ingen.
En gammal station ligger nedsjunken i snön, övergivna byggnader sover i buktens buk med utsikt över den smala landtunga bortom den frusna myren.
Man hittar en halskota från en urtidsödla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *