STASIS

STASIS

”Stasis is a science fiction horror point-and-click adventure game.”

Jag trycker PLAY. Fast jag är tveksam. Jag vill inte få hjärtat upp i halsgropen, eller skrika så att grannen undrar om jag blir överfallen. Jag vill bara känna nerven. Vill ha lite ökad hjärtrytm, irrande blick och ett finger på halvspänn.

Jag har dock ställt kaffekoppen på tryggt avstånd. Jag är redo att spela STASIS, men inte redo att stjälpa ut kaffe på hela tangentbordet när jag (trots allt) hoppar till och skriker.

Jag vaknar upp på det övergivna skeppet Groomlake som stilla och spöklikt seglar genom rymden. Mitt namn är John Maracheck. Jag är ensam.

Var är alla? Var är min familj? Vad gör jag här? Vem väckte mig? Och varför ligger det så många handdatorer och skräpar överallt?

STASIS

Med hasande steg tar jag mig från från rum till rum. Möts av övergivenhet, förödelse och fasansfulla ljud som tycks sippra ur skeppets väggar. Jag undersöker och känner hur varje nytt tomt rum ökar spänningen. För jag vet att tomheten inte kommer vara för evigt.

Men jag vet också att det är ett peka-klicka-spel och att det borde sätta mig i någon slags trygghet. På något sätt är jag oangriplig där jag klickar mig fram för att öppna dörrar till nya delar av skeppet. Eller?

Sju speltimmar senare är jag äcklad, skrämd och förtjust. STASIS omfamnade mig, gav mig den där nerven, bjöd på en annorlunda spelupplevelse, och levererade framförallt ljud som fick mitt hjärta att dunka högt och hoppa till.

Det gav mig också många långa minuter av läsande i otal handdatorer, vilket någonstans halvvägs började gå mig nerverna, istället för att ge mig den där nerven. Det slutade med att jag skummade. Jag skäms att medge det, men det är dumt att fara med osanning.

De många och långa texterna är dock förlåtna, tack vare den medryckande känslan som slog till varje gång jag tryckte PLAY.

Att två spelskapande bröder, tillsammans med några få människor som hjälpt till med ljud och röster, kan skapa en sådan upplevelse är ganska häftigt. Hatten av. Spela STASIS. Och skjut bort kaffekoppen för säkerhets skull.

STASIS

STASIS

STASIS

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *