Mina berättelser blir till ord i Scrivener

Scrivener

bilder: Berättelsen Ensamhjärta i Scrivener

Jag skriver aldrig linjärt. Jag hoppar än hit och än dit, särskilt i början. För det mesta för att jag inte riktigt har hela historien klart för mig och därför måste lämna hål som jag senare får täppa igen. Och ibland för att jag just för stunden får lust att skriva ett visst parti trots att det ligger långt fram i berättelsen, kanske rent av de allra sista orden.

Jag får också ständigt idéer och tankar som jag inte har tid att arbeta in i texten just när de dyker upp i skallen, men som jag måste skriva ner för att inte glömma. För glömma det gör jag. Även de riktigt bra idéerna. Kanske nästan främst dem faktiskt.

Jag gillar också att arbeta fokuserat och städat. Jag är lite pedant. Det gäller inte bara att hålla arbetsytan i ordning och fri från distraktioner, utan också skärmens yta. Jag vill inte störas av lullull runt omkring. Jag vill se texten. Bara texten och inget mer. Vara i berättelsen.

Riddaren på vit häst

Just därför älskar jag att skriva i Scrivener. Ett verktyg som är skapat just för att skriva. Ett program för författare och skribenter. Således perfekt och alldeles underbart.

I Scrivener kan jag bygga upp en hel berättelse av små textutdrag, som till en början kan ligga huller om buller i en enda härlig röra. Men så småningom kan jag enkelt flytta runt för att möblera om i texten. Få var sak på rätt plats.

Jag kan också skriva ner små noteringar för varje utdrag. Och jag kan, om jag vill, märka upp texter på olika sätt för att ha koll på var jag ligger i arbetet och vad just det textstycket handlar om.

Men det bästa. Jag kan fokusera på texten. Fokusera på att bara skriva, vara där och då i den stunden som äger rum i berättelsen.

Allt det här har jag aldrig upplevt fungerar särskilt bra i Word eller andra textverktyg. Där dör min skrivlust. Men här har jag hittat hem och trivs riktigt bra med mitt skrivande. Jag får vara fri samtidigt som jag har järnkoll på mitt innehåll.

Så ska du skriva — Vare sig det är kortare texter, hela böcker, manus, uppsats, blogginlägg eller artiklar — tycker jag att du ska testa Scrivener. Det är oumbärligt.

Och vet du inte riktigt var du ska börja och hur du kan använda programmet så har faktiskt min kollega Mattias gjort en videokurs om just det. Så lite smygreklam. Riktigt bra sådan dock. Det lovar jag.

Scrivener

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *