Ett särtryck av Västgöta-Bengtsson

Blomster

Västgöta-Bengtsson

– Änte era doter gefter?
Varavid gammelfarfar ögonblickligen replikerar:
– Nää, dä ä ho’nte. Men ho har satt tebô, kan veta. Ho satte in en annons i tinninga, å ho feck hundraförti svar, å femtan spekulanter har redan vart här å tittat på’na.

Dotera. Så säger mamma och pappa om mig ibland. När de brer på med västgötskan. Och så säger mormor och morfar om mamma. Och just morfar var det som i lördags, efter en kopp kaffe på maten i deras kök, gav mig ett särtryck av Västgöta-Bengtsson.

Det går ju inte att jag börjar prata småländska. Uschiana! Så nu sitter jag i arbetsrummet hemma på Gröna gatan och läser högt. Så gott jag kan, eftersom det ibland är lite bredare än vad jag mäktar med. Och jag skrattar och blir varm i kroppen.

Nej, det är väl inget fel på småländskan. Men den är inte min. När jag kommer hem till Västgötaslätten så kommer allt tillbaka som i ett trollslag.

Men när jag är här håller jag nog tillbaka lite. Kanske för att jag pratar så mycket i jobbet. Pratar och spelar in mitt prat, som ska lära andra. En bred västgötska kanske inte är det bästa då. Fast vad vet jag, jag har ju aldrig provat.

Tack morfar för presenten. Jag ska allt hålla igång min västgötska. Den vill jag inte tappa i första taget.

– Nåå, va ska man äta å va ska man drecka för å bli så gammel som Andersson?
– Nja dä vet ja’nte så noga. Men om dä kan ha gjort nåt te’t, tro, ja har’nte vart arger mer än tre gånger på disse hundra åra.

1 kommentar

  1. Ann-Marie L 8 maj 2015 klockan 09:18

    Hahaha, jag har ju värmländskan i mej som ploppar fram fort bara jag ser på Ack Värmland. Men jag vet inte jag tycker inte om att höra dialekten varken i radio eller tv och gjorde det när jag bodde där heller, jag kan inte säga varför, jag förstår det inte själv nämligen.
    Att läsa någon som skrivit på värmländska är så mycket svårare än engelska.

    Jaja, ha en skön helg!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *