Radioteater i din poddmaskin

iPhone med Black Tapes Podcast

Jag vaknar upp i svettiga lakan. Stirrar i taket och tycker mig se hur någonting växer där uppe. Ett stort näste i vilket någon bor. Min kropp är som förlamad och jag försöker blinka bort synen, men det där i taket försvinner inte. Det försvinner inte förrän jag har sträck ut min hand och väckt han som sover bredvid mig.

Flera nätter med liknande upplevelser har föregått denna, och flera följer. Svettiga lakan. Otäcka drömmar som sipprar in i verkligheten. Jag gnyr tills jag vaknar av mina egna läten. Han som sover bredvid mumlar något om att jag måste sluta lyssna på den där podcasten innan läggdags.

Han menar The No Sleep Podcast. Jag hör förstås inte på det örat, utan gräver mig djupare ner i arkivet. Kväll efter kväll.

Min fascination för vad som kan åstadkommas med röster och ljud växer och jag börjar söka efter nya upplevelser för örat. Och den som söker ska finna. Ganska snart uppenbarar sig en skatt.

Det växer så det knakar bland horror- och sci-fi-poddarna. Utforskandet av fiktion i poddformat började för många år sedan, men för mig har fenomenet nyss uppenbarat sig.

Här är några serier som jag rekommenderar. Serier som väcker den kalla kåren utmed ryggraden likväl som nyfikenheten. Serier som lyckas ställa det verkliga mot det overkliga. Vad är egentligen fiktion och vad är hämtat ur historien och nutiden? Vem är på riktigt och vem är på låtsas?


The Black Tapes Podcast

The Black Tapes 

Finns spöken? Journalisten Alex Reagan från Pacific Nothwest Stories kommer i kontakt med den gåtfulle Dr Richard Strand: en spökjägare som inte tror på spöken men som har en mörk samling VHS-band i sin bokhylla.

Tanis

Tanis

Vad är Tanis? I samma universum som Alex Reagan från The Black Tapes finns hennes producent Nic Silver. Nic söker sanningen kring myten om Tanis – kanske det allra sista mysteriet i internetåldern?

Rabbits

Rabbits

Vem spelar spelet? Carly Parkers vän Yumiko försvinner under mystiska omständigheter. Dock inte helt spårlöst. Spåren leder nämligen Carly djupt ner i ett kaninhål. Till ett uråldrigt spel kallat Rabbits.

Limetown

Limetown

Var tog de vägen? För drygt 10 år sedan försvann 300 människor från det lilla samhället Limetown. Lia Haddock gräver i vad som vad som sedan hände och varför.

http://www.limetownstories.com/

The Message

Vad betyder det? För 70 år sedan mottogs ett meddelande från yttre rymden och Cypher-teamet har fått i uppdrag att försöka avkoda det. Nicky Tomalin följer arbetet och sänder ut händelserna till omvärlden.

Lif-e af/ter

Lif-e.af/ter

Är du kvar? När du dör lever din röst vidare i den digitala världen. Något som FBI-agenten Ross får uppleva när han en dag kontaktas av sin fru Charlie, död sedan 8 månader tillbaka.

Djäknerundan

Stora Djäknesjön

Det var i slutet av september förra året. Den sista helgen då det gick att gå i T-shirt framåt eftermiddagen.

Vi packade ryggsäcken full med lunch, kaffe i en stor termos samt äppelkaka på ölkokta äpplen. Susade fram till Granvik i Tiveden och började gå i morgonvått högt gräs, där spindlarna hade spunnit sina nät.

Stora Djäknerundan. Eller Stora Djäknarundan, åsikterna verkar gå isär om e och a. En dryg mil på fina stigar genom skog och mellan små blå sjöar. Nedanför höga klippor med håligheter från istiden och på höjder med vidunderligt vacker utsikt.

En vandring som visade sig från sin bästa sida en sensommardag, precis innan det gula fick fäste i gräs och löv.

Djäknerundan

Stig

Spindelvävd ljung

Lunchplats

Stora Djäknesjön

Vi tog lunchpaus på en brygga vid Stora Djäknesjön. Det vindade friskt och skönt. Och vi var helt ensamma.

Stora Djäknesjön

Skog

Äpplekaka och kaffe

Jättegryta

Träd med tickor

Sven fikar

Att sitta på en solvarm klippa med kaffe och sin bästa vän vid ett litet sund i Vättern är allt bra fint.

Händelsen på Stommen – En upphittad anteckning

Skog

ARKIV FÖR UPPHITTADE ANTECKNINGAR

[ Bevis #2 i fallet #TörnqvistStommen]

Position: **°**′**″N, ***°*′**″
Funnen i ryggsäck vid vägkant.
Inga vittnen.

Status: Väntar.

Fråga mig inte hur jag kom över den. Anteckningen alltså. Men här är den. Nedtecknad av mig. Delad till dig.

Originalet ligger i detta nu i en papplåda i ett arkiv någonstans nere i en källare. Ljuset flackar med jämna mellanrum. Rummet är svalt och sällan besökt.

Anteckningen berättar om något. Något oförklarligt som hände någon gång, någonstans i Sverige. På en enslig plats. Bland blöta och stammar. Grå himmel och lerig väg.

Vid Stommen.

 

Läs om händelsen på Stommen

Skog